امروزه ما عبارت مدیریت استراتژیک را زیاد میشنویم و حتی از آن استفاده هم میکنیم، ولی از معنای دقیق آن بیاطلاع هستیم و اگر کسی از ما بخواهد تعریف مدیریت استراتژیک را به او شرح بدهیم، پاسخ مناسبی پیدا نمیکنیم.
جالب است بدانید مفهوم استراتژی از افسران ارتش جنگ به فضای کسب و کار و مدیریت راه پیدا کرده است.
در همین ابتدای مقاله اشاره میکنیم نسخه کاملتر این مقاله در بخش مقالات وبسایت یک پله بالاتر در خدمت شما قرار داده شده است. برای مطالعه یک مثال کاملا کاربردی در مورد مدیریت استراتژیک و تعریفهای مختلفی که بزرگان این عرصه برای مدیریت استراتژیک مطرح کردهاند، به مقاله تعریف مدیریت استراتژیک مراجعه کنید.
تعریف مدیریت استراتژیک
مدیریت استراتژیک هنر و علم تدوین، اجرا و ارزیابی تصمیمات چندجانبهای است که سازمان را در مسیر رسیدن به اهدافش رهنمون میشود.
به بیان ساده، مدیریت استراتژیک به جریانی از تصمیمات و اقدامات گفته میشود که به اجرای یک یا چند استراتژی موثر منجر میشود که برای تحقق اهداف سازمان تبیین شدهاند.
مدیریت استراتژیک ترکیبی است از برنامهریزی استراتژیک و تفکر استراتژیک. طی فرآیند برنامهریزی استراتژیک، اهداف قابلدسترس سازمان شناسایی میشوند. در مرحله تفکر استراتژیک، ملزومات لازم برای تحقق اهداف تعیین شده از طریق برنامهریزی استراتژیک، شناسایی میشوند.
گامهای لازم برای پیادهسازی مدیریت استراتژیک کدامند؟
برای پیادهسازی مدیریت استراتژیک، در حال کلی باید چهار مرحله باید طی شوند:
۱) تحلیل
۲) تدوین
۳) اجرا
۴) ارزیابی
مرحله اول: تحلیل
پیش از برنامهریزی برای یک فرآیند استراتژیک جدید، شما باید عملیاتی که در حال حاضر برای دستیابی به هدف انجام میدهید را مورد بررسی قرار دهید. آیا این عملیات نتیجهبخش هستند؟ ضعف کار در کدام قسمت است؟ در این مرحله، باید تمام سوالاتی که کمک میکنند به یک برنامه استراتژیک مناسب برسید را شناسایی کرده و به آنها پاسخ بدهید. شناسایی نقاط قوت، نقاط ضعف، فرصتها و تهدیدها میتواند در این مرحله سودمند واقع شود.
مرحله دوم) تدوین
پس از آنکه اطلاعات لازم را جمعآوری کردید، نوبت میرسد به تعیین یک اکشن پلن یا برنامه عملیاتی برای رسیدن به اهداف. عملیات تعیین شده باید واضح باشند و مستقیما در مسیر دستیابی به اهداف شرکت باشند. اگر تعداد زیادی از کارکنان سازمان در فرآیند اجرای عملیات نقش خواهند داشت، توصیه میکنیم در این مرحله، دستورالعملهایی ساده برای اجرای عملیات تهیه کنید و در اختیار آنها قرار دهید.
مرحله سوم) اجرا
قدم در راه بگذارید و به گامهایی که در برنامه اجرایی تدوین کردهاید، مرحله به مرحله عمل کنید. روی کارکنان نیز نظارت داشته باشید و اطمینان حاصل کنید که آنها نیز با با تمام قوا در حال پیادهسازی برنامه هستند.
مرحله چهارم) ارزیابی
محصول نهایی را ارزیابی کنید. سوالات مهمی که در این مرحله باید از خودتان بپرسید، به شرح زیرند:
- آیا به هدفی که داشتیم، رسیدیم؟
- آیا تمامی بخشهای شرکت توانستند از پس انجام فرآیند برآیند؟
بر اساس پاسخهایی که به این پرسشها میدهید، میتوانید مشکلات و نقاط ضعف را پیدا کرده و در پی اصلاح آنها برآیید.
درس آموزشی تصویری از تفکر استراتژیک تا مدیریت استراتژیک توسط مجموعه یک پله بالاتر عرضه شده است. با مشاهده این درس، به پاسخ تمامی پرسشهایی در زمینه استراتژی دارید، خواهید رسید.
این درس برای 1) مدیران ارشد؛ 2) مدیران میانی تصمیمگیر؛ 3)صاحبان کسب و کارها 4) افرادی که قصد راه اندازی کسب و کار دارند؛ 5) دانشجویان و علاقمندان به دانش مدیریت و 6) مشاوران حوزه مدیریت توصیه میشود.